Bijlage: Verklaring voor OP.RECHTE vrede

We leven in een tijdsgewricht van opmerkelijke ontwikkelingen. Nog niet zolang geleden was een Mechelaar op wereldreis een uitzondering. Vandaag is “de hele wereld” in onze stad zichtbaar, tastbaar. Mechelen, onze wereldstad, telt meer dan honderd nationaliteiten, mensen uit diverse culturen en levensbeschouwelijke gemeenschappen.

De superdiversiteit in Mechelen, en in vele andere steden van het land, heeft vaak minder aangename gebeurtenissen in het land van oorsprong, als oorzaak. Vluchten doet men niet uit plezier. Iedere mens maakt tegenslagen mee in het leven. Op zo’n momenten zijn warme hulp en menswaardige opvang erg nodig. Meer nog, “mensen op de vlucht” hebben recht op bescherming, volgens de Conventie(s) van Genève.

Onder meer “Het Verdrag betreffende de status van vluchtelingen” (1951) en “Het Protocol betreffende de status van vluchtelingen” (1967), bepalen dat een oorlogsvluchteling niet kan worden vervolgd voor het illegaal betreden van een ander land en niet kan gedwongen worden terug te keren.

Het asielrecht is bovendien gedragen door “De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948), waarin staat dat er geen onderscheid mag zijn van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.

Vluchtelingen hebben ook plichten tegenover het opvangland, ze moeten zich houden aan de wetten van het land en dienen de openbare orde te respecteren.

De overheden van het opvangland dienen te zorgen voor een degelijke opvang van vluchtelingen, het verlenen van huisvesting, het verschaffen van onderwijs én betaald werk, het zorgen voor welzijn, … en volgens de bovengenoemde internationale verdragen, moeten “… vluchtelingen op dezelfde wijze…” behandeld worden als de onderdanen.

Wij, Mechelse vertegenwoordig(st)ers van verschillende culturen en levensbeschouwingen, bevestigen dat we sterk houden aan de internationale juridische en morele consensus over deze Verdragen betreffende “mensen op de vlucht”.

We vragen eenieder, over alle politieke, levensbeschouwelijke en culturele grenzen heen, samen met ons “krachtig ja” te zeggen, voor vrede in deze wereld, voor samenwerking, openheid en eendracht in onze prachtige wereldstad Mechelen.